doktorkurtaj@gmail.com

Kürtajın yasal olması için belirlenmiş bir süre bulunmaktadır. Kürtaj yasal bir işlem olmasına karşın belirli sınırları bulunmaktadır. Belirli sınırlar içerisinde gerçekleştirildiği takdirde yasal statüsünü korur. Özellikle 10 haftalık süreç kürtaj için yasal süreçtir. 10 haftanın ardından kürtaj yasal olarak kabul edilmez. Ancak 10 haftadan sonra yapılan zorunlu kürtajlarda bulunmaktadır. Bu durum annenin sağlığı için hayati bir değer taşıyorsa bu doğrultuda, kürtaj yaptırılması zorunlu olmaktadır.

Kürtajın yasal statü çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple de uzmanlarımız belirli kontrolleri sağladıktan ve gerekli adımları planladık. Dan sonra kürtaj işlemini gerçekleştirir. Kürtajın yasal dayanağı bulunmakta ve bu yasal dayanak çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti içerisinde profesyonel çalışmalar yapmaktayız. Kürtaj yasal mı sorusuna da belirli bir sürece kadar evet yanıtı verilebilmektedir.

Kürtajın Yasal Dayanağı Nedir?

Kürtajın yasal dayanağı 1983 yılına dayanmaktadır. 1.983 yılından beri yasal olarak yürürlükte olan kürtaj yasası kadınları korumak adına belirlenmiş bir kanundur. Bu kanunun hem nüfus planlaması ile hem de kadınların korunması ile ilgilidir. 10 haftaya kadar gebeliğin sonlandırılmasına izin verilmektedir. Hem nüfus planlamasının yapılabilmesi hem de kadınların tercih ya da sağlık sorunlarından dolayı istedikleri takdirde hamileliği sonlandırır bilmeleri hakkı tanınır.

Kürtaj yasal olarak 2827 sayılı kanuna dayanmaktadır. Nüfus planlaması hakkında kanun ismi ile belirlenen ve kürtajın tüm kriterlerini aktaran bu yasa kürtajın tüm detaylarına yer verir. 10 haftayı aşan ancak kürtajın zorunlu olduğu durumlarda mevcuttur. Bu konularda kişinin öncelikli olarak sağlık durumu önemsenir. Bu kişi anne adayıdır. Anne adayının hayati riski arttığı takdirde gebelik doğrudan sonlandırılabilir.

Kürtaj için Anne Onayı Yeterli Mi?

Kürtaj için annenin onayı yeterli olabilir. Burada önemli olan bazı faktörler vardır. Kürtaj olmak isteyen kişi eğer bekar bir anne adayı ise kendi kararını alarak kürtaj olabilmektedir. Böylelikle gebeliği sonlandırma kararı sadece anne adayına aittir. Ancak kişi evli bir anne adayı ise bu durumda eşinden onay alınması gerekir.

Eşin ve anne adayının birlikte izin verdiği takdirde ortak karar neticesinde kürtaj yaptırılabilir. Evli kadınların eşlerine sormadan kürtaj yaptırılması onaylanmamaktadır. Sağlık kurulu tarafından onay verildiği takdirde 10 haftanın ardından kürtaj için anne onayı ya da ebeveyn onayı olmaksızın işlem yapılabilmektedir. Kürtaj için anne onayının yeterli olduğu durumlar genellikle bekar anneler için geçerlidir.

Kürtaj Ne Zaman Yasal Olmaz?

Kürtajın yasal olmadığı durumlar arasında bazı kritik konular bulunur. Kürtajın yasal olmadığı durumlar arasında birbirinden farklı konular bulunmaktadır. Örneğin 18 yaş altındaki kişinin kürtaj olmasına, ebeveyn izni gerekir. Ebeveyn izni gereken durumlar olmasına karşın 18 yaş altındaki her çocuğun her yasal işlemi için ebeveyn onayı gerekir. Ebeveyn onayının yanı sıra 18 yaşın üzerindeki kişiler eğer evli ise eşe ihtiyaç duyulur.

Ebeveynin izni olmadığında ya da eşin onayı alınmadığında veya 10 haftalık süreci geçtiği takdirde kürtajın yapılması yasaktır. Kürtajın yasal olması için evli kadınların eşlerinden 18 yaş altındaki çocukların ebeveynlerinden izin alması gerekir. 18 yaş altındaki çocuklar ebeveynlerinden izin almadıkları takdirde kürtajın yasal bir karşılığı yoktur. 10. Hafta geçtiği takdirde isteğe ya da karara bağlı şekilde gebelik yapılamamaktadır. 10 haftayı geçen gebeliklerde gebeliğin sonlandırılan bilmesi adına annenin sağlık riskinin artması gerekir.

  1. Haftadan Sonra Kürtaj Yaptırmanın Cezası Var Mı?

Kürtaj yaptırmanın cezası yasal süre geçtiği takdirde söz konusu olmaktadır. Belirlenen yasal süre geçtiği takdirde kürtaj yapılmasına izin verilmemektedir. Eğer hayati bir risk yok ise 10 haftanın ardından kadınlar gebeliğini sürdürmek zorundadır. Türkiye’deki belirlenen sınırlar çerçevesinde kürtaja izin verilmektedir. Ancak bu sınırlar ihlal edildiği takdirde farklı ceza ve yaptırımlar ile karşılaşılabilmektedir. Bu kurallar çerçevesinde cezai alan 2 taraf bulunur.

Taraflardan birisi operasyonu yürüten sağlık personeli ekibi ve bir diğer taraf ise anne adayıdır. Her 2 taraf da çeşitli hukuki problemler ile karşılaşılabilmektedir. Dolayısı ile hukuki sürecin takip edilerek kürtaj işleminin yapılması önem taşır. Merkezimizde gerçekleştirdiğimiz bu operasyonların her birinde hem yasal adımları takip ediyor hem de profesyonel koşullar altında çalışıyoruz. Bu sebep ile de merkezimizdeki kürtaj işlemleri için sorulan kürtaj yasal mı sorusu için olumlu yanıt veriyoruz.

Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kürtaj yaptırdıktan sonra yapılması gerekenler vardır. Kürtaj yaptıran kişiler kürtaj işleminin hemen ardından bazı faktörlere dikkat etmelidir. Bu faktörlere dikkat edildiği müddetçe kürtaj sonrası karşılaşılabilecek riskler ve olumsuzluklar en aza indirilir. Kişilerin özellikle 15 gün boyunca kendilerini korumaları ve operasyon sonrasında iyileşmeye odaklanmaları gerekir.

Kürtaj yaptıran kişilerin dikkat etmesi gereken önemli konular arasında belirli bir süre kanama görülebileceğidir. Kürtaj yaptırdıktan sonra ağrı ve kanamayla karşılaşılması son derece normaldir. Bu sebeple merkezimizde gerçekleştirilecek olan kürtaj operasyonunun ardından profesyonel kadromuz belirli reçeteler ile kişilerin ağrı, acı ve kanamalarını durdurmak adına ilaç tedavisi uygulamaktadır. Yöntemi fark etmeksizin işlemin hemen ardından belirli bir süre ağrı, acı ve kanamayla karşılaşılması son derece normaldir. Bu belirtilerin yanı sıra kişilerde ruhsal ve psikolojik olarak da farklı reaksiyonlar -kısa süreli- ortaya çıkabilir.

Kürtaj Yaptırdıktan Sonra Yeniden Adet Olunur Mu?

Kürtajdan sonra regl olmak için belirli bir süre geçmesi gerekebilir. Kürtaj yaptırılan ayı takip eden döngü içerisinde kişilerin adetlerinde gecikme olabilir. Bu döngü tamamen kişilerin genel sağlık durumlarına ve yapılan işlemin niteliğine bağlıdır. Merkezimizde gerçekleştirdiğimiz kürtaj işleminin ardından eğer kişilerde herhangi bir adet gecikmesi oluyorsa bu durum son derece normaldir.

Ancak adet gecikmesi genellikle maksimum bir haftalık bir süreyi kapsar. Bir haftanın ardından kürtaj yaptıran kişilerde hâlâ gecikme söz konusu ise bu noktada doğum kontrol uzmanlarına görüşülmesi ve muayene olunması gerekebilir. Kürtaj yaptırdıktan sonra yeniden adet olma süresi kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Dolayısıyla kişiler öncelikli olarak kendilerini sakin hissetmeli ve vücutlarındaki stres oranını düşünmelidir. Bu durumun ardından sonra muayene olunmalı ve gerekli tetkikler yaptırdıktan sonra tedavi gerekiyorsa tedavinin tüm aşamalarına uymaları gerekir.

Kürtaj Yaptırdıktan Sonra Toplumda Dışlanma Olur Mu?

Kürtajın toplumdaki yeri kültürel olarak değişebilmektedir. Kürtaj yaptıran kişiler kültürel olarak farklı tepkiler ile karşılaşılabilmektedir. Kürtaj kişiyi 10 haftalık süre boyunca verilmiş olan yasal bir süreyi kapsar. Bu süre içerisinde kadınlar kendi kararlarını alabilme yetisine sahiptir. Kendilerine verilen hak çerçevesinde kürtaj yaptıran kişiler kürtaj yaptırdıklarını. Saklayabilir ya da bunu istedikleri insanlar ile paylaşabilir. Kürtaj tamamen bireysel bir konudur.

Özellikle evli olmayan kadınlar kürtaj yaptırmayı talep ediyorlar ise bu onların hakkıdır. Evli olan kadınlar kürtaj konusunda ısrarcı ve hür iradeleriyle bu adımı atmak istiyorlarsa eşleri ile konuşmalı ve mutabık olmalıdırlar. Kürtaj yaptıran kişiler toplumda dışlanmaya, ötekileştirmeye ya da farklı sıfatlar ile etiketlenme maruz kalabilir. Ancak bu durum günümüzde çok sık karşılaşılan durumlar arasında değildir. Kürtaj yasal mı sorusuna verilen yanıt evettir. Yasal süre içerisinde kürtaj hakkından yararlanan herhangi bir kadın toplum tarafından dışlanma olmalıdır. Merkezimizde gerçekleştirdiğimiz tüm işlemlerde kadınların yanında oluyor ve onların istekleri doğrultusunda işlemlerimize yasal sınırlara göre destek oluyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Biz Sizi Arayalım